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General Information Letter:  An institution that provides only preschool and 
kindergarten-level education is not a school qualifying for the education expense credit. 

 
January 24, 2006 
 
Dear: 
 
This is in response to your letter dated January 2, 2006, in which you request a letter ruling.  The 
nature of your request and the information you have provided require that we respond with a General 
Information Letter, which is designed to provide general information, is not a statement of 
Department policy and is not binding on the Department.  See 86 Ill. Adm. Code 1200.120(b) and (c), 
which may be found on the Department's web site at www.revenue.state.il.us.   
 
In your letter you have stated the following: 
 

The Department of Revenue is currently denying my claim for the educational 
deduction for years 2000, 2001, 2003, and 2004.  After numerous communications with 
the Complaint Resolution Department, they have referred me to you.  The explanation 
provided to me is that the school that my daughters attended is a day care center and 
not a kindergarten.  The school in question, KINDERGARTEN and PRE-SCHOOL 
(CITY), offers both schooling and day care services.  It is my understanding that 
KINDERGARTEN and PRE-SCHOOL meets the requirements for the educational 
deduction for the following reasons: 
 

? ? The services provided are named and marketed as kindergarten schooling 
? ? The school has provided documentation that it meets the requirements of 

Section 26-1 of the Illinois School Code; specifically that it: 
o provides more than 176 days of instruction 
o provides superior quality schooling in the subjects taught to children who 

attend public school kindergarten classes. 
o provides instruction in English 

? ? Classes were taught by certified teachers 
? ? The CITY Public schools accepted transcripts and similar documentation from 

KINDERGARTEN and PRE-SCHOOL.  KINDERGARTEN and PRE-SCHOOL 
students have performed above average upon attendance in CITY schools. 

? ? Kindergarten classes were taught in a classroom physically separated from the 
pre-school activities.  Schooling activities were suitably planned for Kindergarten 
students and were distinct from pre-school activities for younger students. 

 
Please note that I am providing you with evidence for the above statements.  Similar 
documentation was provided to the Complaint Resolution Department.  The Complaint 
Resolution Department reviewed the documentation for almost a year; it then ruled in 
my favor for years 2003 and 2004 this past May.  In December 2005, after receiving a 
demand for payment for the deduction, I was informed that KINDERGARTEN and PRE-
SCHOOL was now considered a day care facility.  No rationale was provided for this 
designation or why the previous decision was reversed.  No other notification was 
provided. 
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I am asking the following of the Legal Department: 
? ? To suspend the demand for payment until the issue of KINDERGARTEN and 

PRE-SCHOOL eligibility is definitively resolved, 
? ? To make a definitive determination resolving the issue of KINDERGARTEN and 

PRE-SCHOOL eligibility (preferably in my favor), 
? ? To provide the rationale for how the eligibility issue was determined, 
? ? To provide a written copy of my appeal file and documentation of any/all 

decisions made by the IDR with regards to my appeal, and 
? ? To audit the May 2005 refunds for 2003 and 2004.  [I was informed by 

Complained Resolution Department that refunds were issued.  I have been 
unable to verify that information.] 

o Were these refunds provided to me? 
o If so, how were thee refunds provided (direct deposit or by check)? 
o If by direct deposit, on what date? 
o If by check, has the check been cashed? 
o Were two refunds provided or one? 
o What were the refund amounts? 

 
Response 
 
Section 201(m) of the Illinois Income Tax Act (35 ILCS 5/201) provides that the education credit is 
allowed for certain expenses incurred at a "school," and defines "school" to mean: 
 

any public or nonpublic elementary or secondary school in Illinois that is in compliance 
with Title VI of the Civil Rights Act of 1964 and attendance at which satisfies the 
requirements of Section 26-1 of the School Code . . .  

 
Section 26-1 of the School Code (105 ILCS 5/26-1) requires attendance at school by "any child 
between the ages of 7 and 17 years."  A child may fulfill this obligation by attending the local public 
school or by attending "a private or parochial school where children are taught the branches of 
education taught to children of corresponding age and grade in the public schools."  According to 
Section 26-2 of the School Code, the grades to which this provision refers are grades 1 through 12.  
Accordingly, attendance at a kindergarten is not required by the School Code, while 7-year-old 
attending a kindergarten or an equivalent would be truant. Accordingly, attendance at an institution 
offering no education higher than kindergarten does not meet the requirements of Section 26-1, and 
that institution is therefore not a "school" for purposes of the education expense credit.  
 
Your letter and the documentation you provided indicate that KINDERGARTEN and PRE-SCHOOL 
provides only kindergarten and preschool education.  Accordingly, it is not a "school" for purposes of 
the education expense credit. 
 
Our records show no refunds have been paid for 2003 or 2004.  On December 13, 2005, refund 
checks of $66.11 and $69.67 were mailed to you for 2000 and 2001, respectively.  As of January 23, 
2006, our records do not show that these checks have been cashed. 
 
As stated above, this is a general information letter which does not constitute a statement of policy 
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that applies, interprets or prescribes the tax laws, and it is not binding on the Department.  If you are 
not under audit and you wish to obtain a binding Private Letter Ruling regarding your factual 
situation, please submit all of the information set out in items 1 through 8 of Section 1200.110(b).  If 
you have any further questions, you may contact me at (217) 782-7055. 
 
 
Sincerely, 
 
 
 
Paul S. Caselton 
Deputy General Counsel – Income Tax 
 


