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General Information Letter:  The education expense credit is not allowed for expenses 
incurred with a school outside the State of Illinois. 

 
March 20, 2007 
 
Dear: 
 
This is in response to your letter dated February 16, 2007, in which you request a Private Letter 
Ruling.  Review of your request for a Private Letter Ruling disclosed that all information described in 
paragraphs 1 through 8 of subsection (b) of 86 Ill. Adm. Code Section 1200.110 appears to be 
contained in your request.  The Private Letter Ruling will bind the Department only with respect to 
your family and your three school-aged children for the issues presented in this ruling.  Issuance of 
this ruling is conditioned upon the understanding that you and your family and/or any related 
taxpayer(s) is not currently under audit or involved in litigation concerning the issues that are the 
subject of this ruling request. 
 
The facts and analysis as you have presented them are as follows: 

 
I am an Illinois taxpayer who works in Illinois and resides in CITY1, IL.  My wife is also an 
Illinois resident.  We have three school-aged children.  This inquiry concerns our entitlement to 
claim the Education Expense credit under Section 201(m) of the Illinois Income Tax Act (35 
ILCS 5/201(m)(West 2004)) for their education expenses. 

All three children are full-time residents of the State of Illinois, are under the age of 21, and are 
enrolled in accredited nonpublic (i.e., private) schools which comply with Title VI of the Civil 
Rights Act of 1964 (42 USC §2000d) and attendance at which satisfies the requirements of 
Section 26-1 of the School Code (105 ILCS 5/26-1 (West 2004)).  The institution attended by 
the two oldest children is the SCHOOL1, a fully accredited secondary school.  The youngest 
child attends the SCHOOL2, a fully accredited elementary school.  Both institutions have 
competitive admissions and are designed to provide rigorous academic training to intellectually 
gifted students.  We enrolled our children in those schools because the local public school 
systems was unable to provide them with academic instruction appropriate to their abilities.  
Information on both School1 and the School2 is enclosed. 

My children are fortunate enough to receive some scholarship aid.  Their scholarships, 
however cover only part of the costs of their education.  Currently, I pay a total of 
approximately $27,000 per year in tuition, book fees, and lab fees to SCHOOL1 and the 
SCHOOL2 on the Children’s behalf.  Those sums are paid entirely from income earned in 
Illinois and taxed by Illinois.  I have documentation for all the payments. 

Last year, the property tax on our home exceeded $4,600.  Of that, approximately $2,700 went 
to support the local public school district, which my children do not attend.  Because I have 
undertaken to educate my children outside the public school system, the state has been 
spared the expense of educating them.  Educational funds that would otherwise be required to 
provide educational services to my children can, instead, be used to educate the children of 
others. 

These are precisely the circumstances the Education Expense Credit was designed to 
address.  I was recently advised by a representative of your on-line support center, however, 
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that I could not claim the Credit for the sole reason that the schools in which my children are 
enrolled and to which they commute back and forth each day are located in CITY2, STATE. 

For purposes of the Education Expense Credit, the Illinois Income Tax Act does define 
“qualifying school” as “any public or nonpublic elementary or secondary school in Illinois ***.”  
The Department of Revenue, however, has taken the position that the Education Expense 
Credit may be taken for home school expenses, including fees for tuition, curriculum rental, 
and the purchase of books and workbooks substantially consumed during class activities.  See 
Pub.-119(N-08/05).  According to the Department, such expenses qualify for the credit “even if 
they were paid to an out-of-state company.” 

From a practical and policy perspective, the educational expenses I pay on behalf of my 
children are indistinguishable from those incurred by a parent who pays an out-of-state 
company for the services and materials required to provide an education to their children in the 
home.  The situations cannot even be meaningfully differentiated on the basis of the situs of 
the educational program.  Contemporary home schooling programs typically involve a 
combination of work in the home and at outside facilities.  My children’s education is no 
different.  While most of their day is spent in the classrooms in STATE, they also devote an 
enormous amount of time at home in Illinois in the evenings and on weekends and holidays 
completing their academic assignments.  Parents of home schoolers could unquestionably 
obtain credit for educational expenses attendant to the out-of-home component of their 
teaching programs, including lab and health club fees.  The same should be true of the out-of 
home component of the educational program we provide for our children. 

There is no rational basis for differentiating the educational expenses I incur on behalf of my 
children from those incurred by parents who chose to home school and utilize materials and 
services from out-of-state vendors.  To deny the educational expense credit to us, while 
granting it to the parents of home schoolers, would therefore contravene due process and 
equal protection guarantees under the United States and Illinois Constitutions.  I would further 
suggest that permitting us to claim the credit on the same basis as home schoolers would have 
limited impact on the state treasury.  That is so because, to our knowledge, the number of 
Illinois students who commute to out-of-state elementary and secondary schools is extremely 
small. 

It is a well-settled principle that revenue statutes should be given a reasonable construction 
and that any uncertainty should be resolved in favor of the taxpayer.  See TTX Co. v. Whitley, 
313 Ill.App.3d 536 (2000).  Statutes should also be construed in a way that will avoid serious 
constitutional questions whenever it is reasonably possible to do so.  See Villegas v. Board of 
Fire and Police Commissioners, 167 Ill.2d 108, 124 (1995).  For all of the foregoing reasons, 
we respectfully request a ruling that the educational expenses we pay to SCHOOL1 and the 
SCHOOL2 for tuition, books and lab fees on behalf of our children qualify for the educational 
expense credit just as similar expenses would qualify when incurred by parents who home 
school their children. 

 
Ruling by Department 
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The education expense credit is allowed pursuant to the Illinois Income Tax Act (“IITA,” 35 ILCS 
5/101 et.seq.) Section 201(m) which states the following: 
 

(m) Education expense credit. 
 

Beginning with tax years ending after December 31, 1999, a taxpayer who is the 
custodian of one or more qualifying pupils shall be allowed a credit against the tax 
imposed by subsections (a) and (b) of this Section for qualified education expenses 
incurred on behalf of the qualifying pupils.  The credit shall be equal to 25% of qualified 
education expenses, but in no event may the total credit under this subsection claimed 
by a family that is the custodian of qualifying pupils exceed $500.  In no event shall a 
credit under this subsection reduce the taxpayer’s liability under this Act to less than 
zero.  This subsection is exempt from the provisions of Section 250 of this Act. 
 
For purposes of this subsection: 
 
“Qualifying pupils” means individuals who (i) are residents of the State of Illinois, (ii) are 
under the age of 21 at the close of the school year for which a credit is sought, and (iii) 
during the school year for which a credit is sought were full-time pupils enrolled in a 
kindergarten through twelfth grade education program at any school, as defined in this 
subsection. 
 
“Qualified education expense” means the amount incurred on behalf of a qualifying pupil 
in excess of $250 for tuition, book fees, and lab fees at the school in which the pupil is 
enrolled during the regular school year. 
 
“School” means any public or nonpublic elementary or secondary school in Illinois that 
is in compliance with Title VI of the Civil Rights Act of 1964 and attendance at which 
satisfies the requirements of Section 26-1 of the School Code, except that nothing shall 
be construed to require a child to attend any particular public or nonpublic school to 
qualify for the credit under this Section. 
 
“Custodian” means, with respect to qualifying pupils, an Illinois resident who is a parent, 
the parents, a legal guardian, or the legal guardians of the qualifying pupils. 

 
Emphasis added.  As you can see, the law creating the education expense credit has several 
requirements that must be met for taxpayers to receive the education expense credit, such as pupils 
must be residents of the State of Illinois, must be under the age of 21 at the close of the school year, 
and the school which they attend must be in Illinois.  The only way to change the law to provide 
people in your situation entitlement to the education expense credit is by legislative action. 
 
The factual representations upon which this ruling are based are subject to review by the Department 
during the course of any audit, investigation or hearing and this ruling shall bind the Department only 
if the factual representations in this ruling are correct and complete.  This ruling will cease to bind the 
Department if there is a pertinent change in statutory law, case law, rules or in the factual 
representations in this ruling. 
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Very truly yours, 
 
 
 
Heidi Scott 
Associate Counsel -- Income Tax 
 


