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General Information Letter:  Casino games played solely for amusement and without 
charge or prizes are not “charitable gaming events.” 

 
October 2, 2008 
 
Dear: 
 
This is in response to your letter dated September 15, 2008 in which you request information 
regarding the Illinois Charitable Games Act (“the Act”; 230 ILCS 30/1 et seq.). The nature of your 
request and the information you have provided require that we respond with a General Information 
Letter (GIL). A GIL is designed to provide general information, is not a statement of Department policy 
and is not binding on the Department, See 86 Ill. Adm. Code 1200.120(b) and (c), which may be 
found on the Department’s website at www.revenue.state.il.us. 
 
In your letter you have stated the following: 
 

I am an event planner in the CITY area and one of my Illinois non-profit clients is interested in 
holding a casino-themed event at a CITY-based hotel in 2009. 
 
The gala will be comprised of two separate events: 
 
The first event will be held in Ballroom A at the hotel and will be free of charge to entrants with 
no admission fee. No tickets are required for this event. Complimentary casino gaming will be 
offered for entertainment purposes only. Attendees will NOT pay to play for the chance of 
winning cash or non-cash prizes. No monies will be exchanged and no prizes awarded – the 
gaming will be for amusement purposes only. 
 
The second event will be held immediately following the first event and will take place in 
Ballroom B. This event will include dinner and dancing and attendees will be charged a fee for 
admission to this event. 
 
Under these circumstances, is my IL non-profit client required to obtain a Charitable Games 
License in order to proceed with these two events? If not, are there any further stipulations? 
 
 

RULING 
 
Section 2 of the Act defines the term “Charitable games event” to mean: 
 

[T]he type of fundraising event authorized by the Act at which participants pay to play 
charitable games for the chance of winning cash or noncash prizes. 
 

 
Neither of the events described in your letter would be considered a “charitable games event” as 
defined in Section 2 of the Act. Therefore, a charitable games license is not required. 
 
As stated above, this is a GIL. A GIL does not constitute a statement of policy that applies, interprets 
or prescribes the tax laws, and it is not binding on the Department. If you have additional questions 
regarding this GIL, you may contact me at (217) 782-7055. 
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Sincerely, 
 
 
 
Brian L. Stocker 
Associate Counsel (Income Tax) 
 
 


