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General Information Letter:  Nexus issues are not a proper subject for letter ruling. 
 
October 31, 2008 
 
Dear: 
 
This is in response to your letter that our office received on October 6, 2008 in which you state the 
following: 
 

My business, COMPANY, LLC, is interested in providing services to customers in your state 
and we require some information about any taxes or registrations that would apply to us for 
that purpose. 
 
Our company, which is a single-owner LLC, provides medical physics services to hospitals and 
diagnostic imaging centers throughout the United States and abroad.  Our team of medial 
physicists visits these facilities and performs equipment testing and technical consulting, 
typically for 1-2 days at a time.  We anticipate providing services in your state for between 1 
and 30 days per calendar year, depending on demand.  Our company and all of our physicists 
are based in CITY, STATE and we do not maintain a mailing address, office or any other 
property in your state – the physicists fly in for each appointment; all of our employees reside 
in STATE.  We also do not maintain a sales force of any kind, either in CITY or any other 
location.  Our visits are exclusively to provide services and a portion of the services are 
actually performed in CITY, since report-writing, research, and other activities would be 
performed here instead of at the client site. 
 
We do not typically sell products; however, occasionally our service customers may purchase 
a physics-related product through us since we receive discounts from some product 
companies (we resell these items and mark them up – we do not produce any products).  The 
products we resell would typically be in the $250-$950 range and we may sell none or perhaps 
1 or 2 in your state per year.  Those products would typically be shipped from either CITY or 
directly from the manufacturer in another state. 
 
 
We have the following questions: 
 
1) Does your state have a sales tax, gross receipts tax, or any similar tax on medical 

physics services provided by a firm meeting our description, and if so, please describe 
the tax and the tax rate applicable to us. 

 
2) Does your state have a sales tax for the products we sell and if so, would we have 

nexus in your state (and on what basis) and what tax rate would be applicable to us if 
we do? 

 
3) Are we subject to filing an income tax return in your state or subject to any type of 

income tax withholding? 
 
4) Are there any other business taxes we would be subject to in your state or business 

registrations that we would be required to get? 
 
Your questions relating to sales taxes has been assigned to a different attorney and will be answered 
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separately.  This letter addresses income taxes only. 
 
According to the Department of Revenue (“Department”) regulations, the Department may issue only 
two types of letter rulings:  Private Letter Rulings (“PLR”) and General Information Letters (“GIL”).  
The regulations explaining these two types of rulings issued by the Department can be found in 2 
Ill.Adm.Code §1200, or on the website http://www.tax.illinois.gov/LegalInformation/regs/part1200. 
 
Due to the nature of your inquiry and the information presented in your letter, we are required to 
respond with a GIL.  GILs are designed to provide background information on specific topics.  GILs, 
however, are not binding on the Department. 
 
Section 201 of the Illinois Income Tax Act (“IITA”), 35 ILCS 5/101 et seq, imposes a tax measured by 
net income on taxpayers for the privilege of earning or receiving income in this State.  The Due 
Process and Commerce Clauses of the Federal Constitution limit the power of Illinois to subject 
foreign taxpayers to Illinois tax.  The Due Process Clause requires that there exist some minimum 
connection between a state and the person, property, or transaction it seeks to tax (Quill Corp. v. 
North Dakota, 504 U.S. 298, 112 S.Ct. 1904 (1992)).  Similarly, the Commerce Clause requires that 
the tax be applied to an activity with a substantial nexus with the taxing state.  Id.   
 
Your question is whether you will owe Illinois income taxes as a result of medical physicists from your 
LLC visiting Illinois hospitals and diagnostic imaging centers to perform equipment testing and 
technical consulting with occasional products sales.  Your letter indicates that at times, various Illinois 
hospitals and diagnostic imaging centers purchase tangible personal property from your medical 
physicists.  Such product sales are governed by Section 304(a)(3)(B) of the Illinois Income Tax Act 
(“IITA”; 35 ILCS 5/101 et seq.): 
 

(B)  Sales of tangible personal property are in this State if: 
 
 (i) The property is delivered or shipped to a purchaser, other than the United  

States government, within this State regardless of the f.o.b. point or other conditions of 
the sale. 

 
IITA Section 304 provides for taxable years ending on or after December 31, 2000 that the 
apportionment factor for a foreign corporation deriving business income from Illinois and one or more 
other states shall be equal to its sales factor.  Section 304(a)(3)(A) defines the sales factor: 
 

(A)  The sales factor is a fraction, the numerator of which is the total sales of the person in this 
State during the taxable year, and the denominator of which is the total sales of the person 
everywhere during the taxable year. 

 
With respect to the services provided by the medical physicists in Illinois hospitals and diagnostic 
imaging centers, the applicable portions of the IITA are Sections 304(a)(3)(C) and (C-5) which state 
the following: 
 

(C) For taxable years ending before December 31, 2008, sales, other than sales governed 
by paragraphs (B), (B-1), and (B-2), are in this State if: 

 
(i) The income-producing activity is performed in this State; or 
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(ii) The income-producing activity is performed both within and without this State and 

a greater proportion of the income-producing activity is performed within this 
State than without this State based on performance costs. 

 
(C-5) For taxable years ending on or after December 31, 2008, sales, other than sales 

governed by paragraphs (B), (B-1), (B-2), and (B-5), are in this State if if any of the 
following criteria are met: 

 
… 
 
(iv) Sales of services are in this State if the services are received in this State.   
For the purposes of this section, gross receipts from the performance of services  
provided to a corporation, partnership, or trust may only be attributed to a state  
where that corporation, partnership, or trust has a fixed place of business.  If the  
state where the services are received is not readily determinable or is a state  
where the corporation, partnership, or trust receiving the service does not have a  
fixed place of business, the services shall be deemed to be received at the  
location of the office of the customer from which the services were ordered in the  
regular course of the customer’s trade or business.  If the ordering office cannot  
be determined, the services shall be deemed to be received at the office of the  
customer to which the services are billed.  If the taxpayer is not taxable in the  
state in which the services are received, the sale must be excluded from both the  
numerator and the denominator of the sales factor.  … 

 
Your letter states that your company anticipates providing services to hospitals and diagnostic 
imaging centers located throughout Illinois.  Should medical physicists provide their services in the 
State of Illinois, those services will be viewed as “received in” Illinois.  As a result, it is likely that your 
LLC will have Illinois income tax consequences for services provided by your medical physicists. 
 
Considering possible future Illinois product sales and services, you should be aware of when Illinois 
requires the filing of income tax returns.  Pursuant to Section 502(a), an Illinois income tax return is 
required in two situations.  The first situation is when a taxpayer is liable for Illinois income tax.  The 
second situation is, in the case of a corporation qualified to do business in Illinois, when the taxpayer 
is required to file a federal income tax return, regardless of whether such person is liable for Illinois 
income tax. 
 
Should you believe COMPANY will be required to file an Illinois income tax return, COMPANY must 
register with the state of Illinois and the Illinois Department of Revenue.  All inquiries regarding how to 
register as a foreign corporation should be directed to the Illinois Secretary of State at the following 
address: 
 
   Office of the Illinois Secretary of State 
   Department of Business Services 

Howlett Building, Room 328 
   Springfield, Illinois  62756 

(217) 782-7880 
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Enclosed please find a copy of Form REG-1, which is used to register businesses with the Illinois 
Department of Revenue. 
 
As stated above, this is a general information letter which does not constitute a statement of policy 
that applies, interprets or prescribes tax law.  It is not binding on the Department.  Should you have 
additional questions, please do not hesitate to contact our office. 
 
Sincerely, 
 
 
Heidi Scott 
Staff Attorney -- Income Tax 
 
Enclosure 
 


