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General Information Letter:  Taxpayer domiciled in Illinois continues to be domiciled in 
Illinois during a temporary absence. 

 
August 3, 2009 
 
Dear: 
 
This is in response to your letter dated May 19, 2009 in which you state the following: 
 

I am writing to request a legal interpretation.  I am currently a resident of the state of Illinois.  I 
have my driver’s license here, a bank account and my residence.  I also voted here in 
November of last year.  In about two weeks, I am finishing up graduate school at the 
UNIVERSITY. 
 
My question concerns my next job.  I am going through a background check now and plan to 
join the U.S. State Department as a foreign service officer (diplomat).  After training in CITY, I 
will be living overseas in foreign countries full-time, except for brief visits to relatives.  Illinois 
will remain my home state, although I don’t own any property here and will not be living here, 
either. 
 
Regarding taxes, my question is whether I will have to pay income tax.  My understanding is 
that income earned while living full-time out of state is not taxable, but I am asking for 
clarification, please. 
 
I have a second question.  Would my residency and/or tax status change if we were to buy a 
home in STATE, then rent it out to my wife’s parents on a full-time basis? 

 
According to the Department of Revenue (“Department”) regulations, the Department may issue only 
two types of letter rulings:  Private Letter Rulings (“PLR”) and General Information Letters (“GIL”).  
The regulations explaining these two types of rulings issued by the Department can be found in 2 
Ill.Adm.Code §1200, or on the website http://www.tax.illinois.gov/LegalInformation/regs/part1200. 
 
Due to the nature of your inquiry and the information presented in your letter, we are required to 
respond with a GIL.  GILs are designed to provide background information on specific topics and are 
therefore not binding on the Department. 
 
Section 201(a) of the Illinois Income Tax Act (“IITA”; 35 ILCS 5/101 et seq.) imposes a tax measured 
by net income “on the privilege of earning or receiving income in or as a resident of this State.”  
According to Section 1501(20) of the IITA, the applicable definition of a “resident” is defined as 
 

(A) an individual (i) who is in this State for other than a temporary or transitory purpose 
during the taxable year; or (ii) who is domiciled in this State but is absent from the State 
for a temporary or transitory purpose during the taxable year. 

 
In addition, Section 100.3020 of the Illinois Administrative Code (“IAC”) discusses residency in 
greater detail.  For example, Section 100.3020(d) focuses upon the taxpayer’s “domicile” in 
determining residency for Illinois Income Tax purposes: 
 

(d) Domicile.  Domicile has been defined as the place where an individual has his true, 
fixed, permanent home and principal establishment, the place to which he intends to return 
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whenever he is absent.  …  An individual can at any one time have but one domicile.  If an 
individual has acquired a domicile at one place, he retains that domicile until he acquires 
another elsewhere.  … 
 

Based on the facts outlined in your letter, you will continue to be an Illinois resident while working 
abroad as a member of the Foreign Service.  As a result, you should continue to file Illinois income 
tax returns and all income sources (or deductions) will be allocable to Illinois pursuant to IITA Section 
301(a). 
 
You ask whether your residency and/or tax status would change if you purchased property in STATE 
to rent to your in-laws.  The answer to this question is “no.”  Simply purchasing property in another 
state will not change your residency as exemplified in the Example 3 of the Illinois Administrative 
Code Section 100.3020(c)(3).  In the example, a Minnesota resident purchased a home in Illinois.  
The purchase itself did not change his Minnesota residency.  At the end of the example, it states that 
if the facts were reversed in that an Illinois resident purchased a home in Minnesota, the same would 
be true:  the Illinois resident would continue to be domiciled in Illinois despite buying a home in 
Minnesota. 
 
As stated above, this is a general information letter which does not constitute a statement of policy 
that either applies, interprets or prescribes tax law.  It is not binding on the Department.  If you are not 
under audit and you wish to obtain a binding Private Letter Ruling regarding your factual situation, 
please submit all of the information set out in items 1 through 8 of the enclosed copy of Section 
1200.110(b).  
 
Sincerely, 
 
 
 
Heidi Scott 
Staff Attorney -- Income Tax 
 
 


