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General Information Letter:  Trust created and funded by another trust, which had 
incurred Illinois net losses in prior years, is not entitled to deductions for the 
carryforward of the losses of that other trust. 

 
August 21, 2009 
 
Dear: 
 
This is in response to your letter dated July 14, 2009 in which you request information regarding the 
above named taxpayer. The nature of your request and the information you have provided require 
that we respond with a General Information Letter (GIL). A GIL is designed to provide general 
information, is not a statement of Department policy and is not binding on the Department, See 86 Ill. 
Adm. Code 1200.120(b) and (c), which may be accessed at www.revenue.state.il.us. 
 
In your letter you have stated the following: 
 

We are in receipt of the Department’s notice dated June 22, 2009 regarding the disallowance 
of the net operating loss carryforward claimed on the 2006 tax return for the above mentioned 
taxpayer. 
 
We respectfully request that the tax assessment be reviewed based upon the facts presented 
in this letter. TRUST1 (EIN XX-XXXXXXX) was funded in 2005 using a portion of the assets 
from the TRUST2 (EIN XX-XXXXXXX). The remaining assets of the TRUST2 consisted of 
securities and investments that were used to fund the TRUST3 and TRUST4. A final return for 
the TRUST2 was filed in 2005.  One of the assets used to fund the new TRUST1 was a wholly 
owned interest in, thereby including all the assets of, COMPANY, LLC (EIN XX-XXXXXXX), a 
single member LLC which operates grain facilities in northern Illinois. At the time of funding, 
COMPANY, LLC had an accumulated net operating loss carryover of $324,444. This loss had 
been reported on Schedule NLD for the TRUST2 Irrevocable Trust. When the assets were 
transferred to the TRUST1, the loss carryforward attribute was transferred with the entity to 
which it was attached (COMPANY, LLC). Thus the loss was reported on the 2006 Illinois 
Schedule NLD for the acquiring trust (TRUST1). The nature and extent of the operations of 
COMPANY, LLC did not change after acquisition of the entity by the new trust. 
 
While there appears to be limited authoritative guidance on the treatment of net operating loss 
carryforwards within trusts, such as the one described above, we believe we can rely on Illinois 
Regulation 100.4500 to provide some guidance. Per 86 Ill. Adm. Code 100.4500(a), except as 
provided by statute, carryovers of net loss deductions are only allowed to be claimed by the 
taxpayer that incurred the loss. In addition, section 100.4500(a)(3) also notes that net loss 
deductions incurred and credits earned by one entity may be carried back or forward for use 
only by that same entity and cannot be used by a different entity. Using these regulations, the 
loss generated by COMPANY, LLC must stay with COMPANY, LLC as it is a separate legal 
entity, and can only be used to offset future income of COMPANY LLC. The 2006 federal tax 
return indicates that the TRUST1 included income of $490,525 from COMPANY, LLC. Thus, 
there was sufficient income from the LLC to absorb its existing loss carryforward. 
 
In essence, the assets of the former Irrevocable Trust were acquired by the new TRUST1 
Irrevocable Trust. Per 86 Ill. Adm. Code 100.400(b), when a corporation acquires the assets of 
another corporation, the acquiring corporation shall succeed to and take into account all credits 
and net losses from which the assets were acquired. While this authoritative reference is not 
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specific to trusts, the transaction that actually occurred seems to be reflective and in the spirit 
of the reference (one trust acquired assets from the other). Similar treatment is referenced 
related to acquisitions of between partnerships as described in 86 Ill. Adm. Code 100.4500(c), 
insomuch as to state that in the case of the acquisition of assets of a partnership by another 
partnership in a transaction in which the acquiring partnership is considered to be a 
continuation of the partnership from which the assets were acquired, the acquiring partnership 
shall succeed to and take into account, all credits and net losses of the partnership from which 
the assets were acquired. Based on this scenario as well, it would seem as though an 
acquiring trust would have the rights to the carryovers associated with the assets acquired. In 
this case, COMPANY, LLC would have come into the acquiring trust with the loss carryforward 
attached to it. 
 
Please further review this assessment based on the information provided. We respectfully 
request that all tax, interest, and penalties assessed be abated, as the taxpayer has a right to 
claim the loss carryforward based on two underlying arguments: 
 

1). COMPANY, LLC was the entity that incurred the loss and thus, it is the only entity 
that may claim the carryover. While the LLC’s income is reported on the return for 
TRUST1, it remains a separate legal entity carrying its own tax attributes. There is 
sufficient income from the LLC in the 2006 tax year to absorb the loss carryover. Other 
trust income was not offset with the loss. 
 
2). The assets of COMPANY, LLC were transferred to/acquired by another trust in late 
2005. In the spirit of the rules for acquisitions of corporations and partnerships, as 
specified in the Illinois Administrative Code, the acquiring entity also acquires carryover 
credits and net operating loss carryforwards of the assets acquired. In this case, a 
newly funded trust acquired the assets of an existing trust. Thus, the loss associated 
with the assets acquired remained with those respective assets. 
 

 
RULING 
 
Section 405(a) of the Illinois Income Tax Act (“IITA” ; 35 ILCS 5/405(a)) states: 
 

In the case of the acquisition of assets of a corporation by another corporation described in 
Section 318(a) of the Internal Revenue Code, the acquiring corporation shall succeed to and 
take into account, as of the close of the day of distribution or transfer, all Article 2 credits and 
net losses under Section 207 of the corporation from which the assets were acquired. 
 

Section 405(b) of the IITA states: 
 

In the case of the acquisition of assets of a partnership in a transaction in which the acquiring 
partnership is considered to be a continuation of the partnership from which the assets were 
acquired under the provisions of Section 708 of the Internal Revenue Code and any 
regulations promulgated under that Section, the acquiring partnership shall succeed to and 
take into account, as of the close of the day of distribution or transfer, all Article 2 credits and 
net losses under Section 207 of the partnership from which the assets were acquired. 
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Interpreting IITA Section 405, Department Regulations Section 100.4500(a) states in part: 
 

a) In general. Except as expressly provided by statute, carryovers of net loss deductions and 
credits are only allowed to be claimed by the taxpayer that incurred the loss or earned the 
credit. See, e.g., New Colonial Ice Co. v. Helvering, 292 U.S. 435 (1934). 

  
1) … 

 
2) One exception to this general rule occurs in cases where, as the result of a statutory 

merger, a corporation is treated as the same taxable entity as the corporations merged 
into it. Even then, carryovers are allowed only to the extent there is a continuity of 
business enterprise between the pre- and post-merger entities. See Libson Shops, Inc. 
v. Koehler, 354 U.S. 382 (1957); Newmarket Manufacturing Co. v. U.S., 233 F.2d 493 
(1st Cir. 1956). 

 
3) In other situations that are not covered by an express provision of the IITA, net loss 

deductions incurred and credits earned by one entity may be carried back or forward for 
use only by that same entity, and cannot be used by a different entity. 

 
The general rule stated in Regulations Section 100.4500(a) applies in this case. Although your letter 
does not explicitly state, it appears that COMPANY, LLC, a single member LLC, is a disregarded 
entity for federal income tax purposes. For example, you indicate that on its 2006 federal income tax 
return the TRUST1 included income of $490,525 from COMPANY LLC. Under Treasury Regulation § 
301.7701-2(b), if an entity is disregarded for income tax purposes, its activities are treated in the 
same manner as a sole proprietorship, branch, or division of the owner. The same treatment applies 
for Illinois income tax purposes. See Department of Revenue Regulations Section 100.9750. As a 
disregarded entity, all the items of income and loss of COMPANY, LLC prior to 2006 were treated as 
the income and loss items of the TRUST2, and COMPANY, LLC would not as a separate entity 
derive any tax attributes. If the business operations of COMPANY, LLC caused the TRUST2 to incur 
Illinois net operating loss carryovers, the carryovers belong to the TRUST2 and may not be used by 
another taxpayer except as provided in IITA Section 405 and Department Regulations Section 
100.4500(a). In this case, the acquisition by the TRUST1 of the membership interest in COMPANY, 
LLC is not an acquisition described in IITA Section 405(a) or Section 405(b), nor is it a transaction 
described in Department Regulations Section 100.4500(a)(2). Therefore, the Illinois net loss 
carryovers incurred by the TRUST2 cannot be used the TRUST1. 
 
As stated above, this is a GIL. A GIL does not constitute a statement of policy that applies, interprets 
or prescribes the tax laws, and it is not binding on the Department. If you have further questions 
regarding this GIL, please call (217) 782-7055. If you have additional questions regarding Illinois 
income tax laws, please visit the Department’s web site at www.ILtax.com. 
 
 
Sincerely, 
 
 
 
Brian L. Stocker 
Associate Counsel (Income Tax) 


