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General Information Letter:  Computation of Iowa double-taxed income explained. 
 
October 5, 2009 
 
Dear: 
 
This is in response to your letter dated May 27, 2009, and your subsequent inquiries.  The nature of 
your request and the information you have provided require that we respond with a General 
Information Letter, which is designed to provide general information, is not a statement of Department 
policy and is not binding on the Department.  See 86 Ill. Adm. Code 1200.120(b) and (c), which may 
be found on the Department's web site at www. tax.illinois.gov. 
 
In your letter you have stated the following: 
 

The Illinois base income for 2008 taxed by other state (Iowa) is $129,912.00.  The 
Income Tax we paid to Iowa is $5,734.00.  The amount of $103,546 that is indicated on 
the Return Correction Notice is incorrect.  Pages 1, 2 &3 of the Return Correction Notice 
are enclosed as requested. 
 
We are enclosing a copy of the Iowa IA 1040 Tax Return we filed with Iowa for the year 
2008.   
 
In this 2008 IA 1040 Tax Return you will find on Schedule 2008 IA 126 that Iowa Net 
income on line 26 is $73,187.00 for column “Spouse” and $56,725.00 for column “You” 
for a total of $129,912.00. 
 
The income was derived from investments in Iowa as follows: 
 

The sale of a rental dwelling $98,958.00 
Ordinary income derived in this sale 1,080.00 
Farm rental income 37,125.00 
Adjustments: 

Bonus Depreciation Deduction -207.00 
Health Insurance Deduction -7,044.00 

Total Iowa Net Income $129,912.00 
 
These amounts of income were divided between columns “Spouse” and “You” on 
Schedule 2008 IA 126. 
 
We are due a refund of $552.00, of which $300 is to be applied to our 2009 estimated 
tax and the balance of $252.00 sent to our bank account. 

 
Response 
 
The foreign tax credit computed on Schedule CR of the Form IL-1040 is allowed under Section 
601(b)(3) of the Illinois Income Tax Act (35 ILCS 5/601), which states, in part: 
 

The aggregate amount of tax which is imposed upon or measured by income and which 
is paid by a resident for a taxable year to another state or states on income which is 
also subject to the tax imposed by subsections 201(a) and (b) of this Act shall be 
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credited against the tax imposed by subsections 201(a) and (b) otherwise due under 
this Act for such taxable year. The aggregate credit provided under this paragraph shall 
not exceed that amount which bears the same ratio to the tax imposed by subsections 
201(a) and (b) otherwise due under this Act as the amount of the taxpayer's base 
income subject to tax both by such other state or states and by this State bears to his 
total base income subject to tax by this State for the taxable year. (emphasis added) 

 
Guidance on computing the limitation imposed by the underlined language is provided in the 
Department’s regulation at 86 Ill. Adm. Code Section 100.2197.  In computing the amount of base 
income subject to tax by both Illinois and another state (referred to as “double-taxed income” in the 
regulation), Section 100.2197(b)(4) generally provides that double-taxed income includes all items of 
income that are taxed by both states, minus deductions that are allowed by both states.  Section 
100.2197(b)(4)(G) provides: 
 

Some states compute the tax liability of a nonresident by first computing the tax on all 
income of the nonresident from whatever source derived, and then multiplying the 
resulting amount by a percentage equal to in-state sources of income divided by total 
sources of income or by allowing a credit based on the percentage of total income from 
sources outside the state.  Other states determine the tax base of a nonresident by 
computing the tax base as if the person were a resident and multiplying the result by the 
percentage equal to in-state sources of income divided by total sources of income.  The 
use of either of these methods of computing tax does not mean that income from all 
sources is included in double-taxed income.  See Comptroller of the Treasury v. Hickey, 
114 Md. App. 388, 689 A.2d 1316 (1997); Chin v. Director, Division of Taxation, 14 N.J. 
Tax 304 (T.C. N.J. 1994).  When a state uses either of these methods of computation, 
double-taxed income shall be the base income of the taxpayer from all sources subject 
to tax in that state, as computed in accordance with the rest of this subsection (b)(4), 
multiplied by the percentage of income from sources in that state, as computed under 
that state's law 

 
Pursuant to these provisions, Publication 131 gives very specific instructions on the computation of 
double-taxed income in your circumstances.  As stated in that publication, the computation of double 
taxed income of each spouse starts with the “net income” reported on Line 26 of the Form IA-1040, 
which is then adjusted by 
 

• Adding back the deduction for health insurance on Line 18 of the Form IA-1040 (except to the 
extent the deduction is for self-employed health insurance allowed in computing federal 
adjusted gross income), because Illinois allows the federal deduction for self-employed health 
insurance. 

• Subtracting taxable IRA distributions, retirement income and Social Security benefits reported 
on Lines 8, 9 and 13 of the Form IA-1040, because Illinois does not tax any of those benefits. 

• Adding back the pension/retirement income exclusion on Line 21 of the Form IA-1040, to avoid 
double-counting this exemption and the broader Illinois exemption for retirement income. 

 
The resulting amount is then multiplied by the percentage of that spouse’s taxable income that is from 
Iowa sources, as reported on Line 28 of the Form IA 126.  This computation reflects the fact that Iowa 
is not taxing you on your Iowa-sourced income, but on a percentage of your income from all sources, 
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computed as if you were an Iowa resident.  This amount includes some items that Illinois does not 
tax.  No credit is allowable for taxes paid to Iowa on the items Illinois does not tax. 
 
The initial Return Correction Notice sent to you included computations based on the wrong section of 
the Publication 131.  When the correct section is used, the total of items of income taxed by both 
states, minus deductions allowed by both states, is $85,367 for “Spouse” and $65,833 for “You,” 
which, when multiplied by the percentage of income from Iowa sources (85.4% for “Spouse” and 
65.5% for “You”), yields double-taxed income of $72,903 for “Spouse” and $43,121 for “You,” for a 
total double-taxed income of $116,024.  Using this amount, the maximum allowable credit is $3,343, 
rather than the $3,743 you computed on your return. 
 
As stated above, this is a general information letter which does not constitute a statement of policy 
that applies, interprets or prescribes the tax laws, and it is not binding on the Department.  If you are 
not under audit and you wish to obtain a binding Private Letter Ruling regarding your factual situation, 
please submit all of the information set out in items 1 through 8 of Section 1200.110(b).  If you have 
any further questions, you may contact me at (217) 782-7055. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Paul S. Caselton 
Deputy General Counsel – Income Tax 
 
 


