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General Information Letter:  Installation of equipment sold to Illinois customers is not an 
activity protected by Public Law 86-272. 

 
December 10, 2009 
 
Dear: 
 
This is in response to your letter dated October 30, 2009 in which you request information regarding 
nexus for Illinois income tax purposes. The nature of your request and the information provided 
requires that we respond with a General Information Letter (GIL). A GIL is designed to provide 
general information, is not a statement of Department policy and is not binding on the Department. 
See 2 Ill. Adm. Code § 1200.120(b) and (c), which may be accessed from the Department’s website 
at www.ILtax.com. 
 
Your letter states as follows: 
 

This letter is concerning nexus as it relates to corporate income tax only. Our products are 
exempt from sales and use tax as they are used in the manufacturing process. 
 
We were located in Illinois when we first started business in 19XX, but moved up to STATE on 
1/1/20XX. Our accountant continued to file Illinois tax returns apportioning our income between 
Illinois and STATE, but now I wonder whether that is correct. 
 
We import machinery from various countries for sale in North America. These machines are 
huge, so when they are sold, they are shipped from the port of entry directly to the customer. 
We do install these machines with our own people, who are based out of our office. 
 
We also stock parts here in STATE for sale to any customers who own our machines. When 
parts are shipped, they go by COMPANY1 or COMPANY2. We do not own our own trucks. 
 
So, we have frequent sales of parts to Illinois customers, but infrequent machinery sales to 
Illinois customers. We may only sell 5 machines a year and none may go to Illinois. All sales 
are generated from our office in STATE basically by telephone, but we may visit a customer 
from time to time to secure a sale. 
 
 

RULING 
 
The determination whether a taxpayer has nexus with Illinois is extremely fact-specific. Therefore, the 
Department does not issue nexus rulings. However, the following general information may be 
provided. 
 
Public Law 86-272, 73 Stat. 555, 15 U.S.C.A. §381 (1959), states in pertinent part as follows: 
 

No State, or political subdivision thereof, shall have power to impose, for any taxable year 
ending after September 14, 1959, a net income tax on the income derived within such State by 
any person from interstate commerce if the only business activities within such State by or on 
behalf of such person during such taxable year are either, or both, of the following: 
(1) the solicitation of orders by such person, or his representative, in such State for sales of 
tangible personal property, which orders are sent outside the State for approval or rejection, 
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and , if approved, are filled by shipment or delivery from a point outside the State; and 
(2) the solicitation of orders by such person, or his representative, in such State in the name of 
or for the benefit of a prospective customer of such person, if orders by such customer to such 
person to enable such customer to fill orders resulting from such solicitation are orders 
described in paragraph (1). 15 U.S.C. 381(a).(West 1997). 
 

Under the above language, protection under Public Law 86-272 applies on an all-or-nothing basis for 
each taxable year. A person is exempt from state taxation for a taxable year if its activities during that 
taxable year are limited to the activities described in the statute. If the person’s activities during the 
taxable year exceed those described, then the protection afforded under the statute does not apply 
for that taxable year. See Department Regulations Section 100.9720(c)(11). 
 
Public Law 86-272 denies a State the power to tax net income derived within the State by any person 
from interstate commerce if the only business activities of the person within the State consist of 
“solicitation of orders … for sales of tangible personal property,” where the orders are sent outside the 
State for approval or rejection and are filled by shipment or delivery from a point outside the State.  
Regarding Public Law 86-272, Department Regulations Section 100.9720(c)(2)(A) states: 
 

If a nonresident taxpayer’s activities exceed “mere solicitation,” as set forth in subsection (a) of 
PL 86-272 … it obtains no immunity under that federal statute. The taxpayer is subject to 
Illinois income tax and personal property tax replacement income tax for the entire taxable 
year and its business income is apportioned under IITA Section 304. Whether a nonresident 
taxpayer’s conduct exceeds “mere solicitation” depends upon the facts in each particular case. 
 

Department Regulations Section 100.9700(c)(2)(C) defines the phrase “solicitation of orders” as 
follows: 
 

Solicitation of orders means speech or conduct that explicitly or impliedly invites an order and 
activity ancillary to invitations for an order.  
 
i) To be ancillary to invitations for orders, an activity must serve no independent business 
function for the seller apart from its connection to the solicitation of orders. 
 
ii) Activity that a seller would engage in apart from soliciting orders shall not be considered 
ancillary to the solicitation of orders. 
 
iii) Assignment of an activity to a salesperson does not, merely by such assignment, make that 
activity ancillary to solicitation of orders. 
 
iv) Activity that attempts to promote sales is not ancillary, nor is activity that facilitates sales. PL 
86-272 only protects ancillary activity that facilitates the invitation of an order. 
 

Department Regulations Section 100.9720(c)(4) lists specific activities that are considered beyond 
solicitation and therefore unprotected by Public Law 86-272. Section 100.9720(c)(4)(D) includes on 
this list: 
 

(D) Installation or supervision of installation at or after shipment or delivery. 
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In Wisconsin Dep’t of Revenue v. William Wrigley, Jr., Co., 505 U.S. 214 (1992), the United States 
Supreme Court held that a taxpayer does not forfeit protection under Public Law 86-272 by engaging 
in de minimus activities that exceed solicitation of orders. (Id. at 231). Department Regulations 
Section 100.9720(c)(2)(D) states the following regarding the determination whether otherwise non-
protected activities may be considered de minimus: 
 

De minimus activities are those that, when taken together, establish only a trivial additional 
connection with this State. An activity regularly conducted within this State on a regular or 
systematic basis or pursuant to a company policy (whether such policy is in writing or not) shall 
normally not be considered trivial. Whether an activity consists of a trivial or non-trivial 
additional connection with this State is to be measured on both a qualitative and quantitative 
basis. If the activity either qualitatively or quantitatively creates a non-trivial additional 
connection with this State, then the activity exceeds the protection of PL 86-272. The amount 
of unprotected activities conducted within this State relative to the amount of protected 
activities conducted within this State is not determinative of the issue of whether the 
unprotected activities are de minimus. The determination of whether an unprotected activity 
creates a non-trivial connection with this State is made on the basis of the taxpayer’s entire 
business activity, not merely its activities conducted within this State. An unprotected activity 
that would not be de minimus if it were the only business activity of the taxpayer conducted in 
this State will not be de minimus merely because the taxpayer also conducts a substantial 
amount of protected activities within this State, nor will an unprotected activity that would be de 
minimus if conducted in conjunction with a substantial amount of protected activities fail to be 
de minimus merely because no protected activities are conducted in this State. 
 

Applying the above provisions to the facts stated in your letter, whether or not COMPANY3 is 
protected from Illinois tax under Public Law 86-272 for a particular taxable year likely depends on 
whether or not it has machine sales to Illinois customers for that taxable year. Under Department 
Regulations Section 100.9720(c)(4)(D), COMPANY3’s installation of machines sold to Illinois 
customers is an unprotected activity, and consequently results in loss of the protection otherwise 
afforded under Public Law 86-272. Therefore, in taxable years in which COMPANY3 installs a 
machine sold to an Illinois customer, it will be subject to Illinois income tax. Its sales factor numerator 
for such taxable years would include gross receipts from both machine and parts sales made to 
Illinois customers. On the other hand, in taxable years in which COMPANY3 does not have machine 
sales to Illinois customers, it may well be exempt from Illinois income tax under Public Law 86-272. 
You have indicated that for parts sales, COMPANY3 ships the property from its office in STATE for 
delivery to customers by a third party carrier. Assuming that no unprotected activities occur in Illinois 
during such years, the provisions of Public Law 86-272 would apply. 
 
As stated above, this is a GIL. A GIL does not constitute a statement of policy that applies, interprets 
or prescribes the tax laws, and it is not binding on the Department. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Brian L. Stocker 
Associate Counsel (Income Tax) 


