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Nonprofit hospitals which qualify as exclusively charitable institutions are not taxable when 

selling food, medicine or grooming and hygiene products to their patients in connection with 

the furnishing of hospital service to them.  See 86 Ill. Adm. Code 130.2005(b)(1)(a) and 

130.2005(a)(2)(A).  (This is a GIL.) 

 

 

 

October 16, 2015 

 

 

 

  

 

Dear Xxxxx: 

 

This letter is in response to your letter dated September 11, 2015, in which you request 

information.   The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings 

(“PLRs”) are issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the 

application of a tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the 

Department, but only as to the taxpayer who is the subject of the request for ruling and only to 

the extent the facts recited in the PLR are correct and complete.  Persons seeking PLRs must 

comply with the procedures for PLRs found in the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 

1200.110.  The purpose of a General Information Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to 

Department regulations or other sources of information regarding the topic about which they 

have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy and is not binding on the 

Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website at 

www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant 

to your inquiry.   

 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we 

respond with a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 

This is a follow up request from a previous General Information (response issued 

as ST 15-0023-GIL dated 04/24/2015) pursuant to the provisions of 2 Ill. Admin. 

Code 1200 regarding the exemption of Illinois Retailers’ Occupation Tax on the 

sale of beauty products to patients, students, and staff (see attached.) 

 

RELEVANT CITATIONS (from original request) 

 

1) Per Illinois Retailers’ Occupation Tax 35 ILCS 120/2: 

 

A tax is imposed upon persons engaged in the business of selling at 

retail tangible personal property. 

 

2) Per Illinois Regulation Title 86 Part 130 Section 130.2005(b)(1), 

Hospital Sales: 

 

http://www.iltax.com/


Page 2 

 

 

 

Nonprofit hospitals which qualify as exclusively charitable institutions 

are not taxable when selling food or medicine to their patients in 

connection with the furnishing of hospital service to them. 

 

In the case of hospitals which qualify as charitable institutions, such as 

hospitals are not taxable when selling drugs to anyone because this is 

for the relief of the sick (which is the hospital’s primary purpose) and 

so is “primarily for the purpose of” such hospitals, thus qualifying 

such transactions for tax exemption. 

 

3) Per ST 99-0044-GIL (Jan. 29, 1999) Exempt Organizations: 

 

Section 130.2005(b)(1):  This regulation would also apply to health 

care clinics that have received an E number from the Department. 

 

4) Per Illinois Regulation Title 86 Part 130 Section 130.2005(a(2), Sales 

to Members: 

 

The first exception is that sales by such an organization are not taxable 

if they are made to the organization’s members, or to its students in the 

case of a school or to its patients in the case of a nonprofit hospital 

which qualifies as a charitable institution, primarily for the purposes of 

the selling organization.  

 

5) Per Illinois Regulation Title 86 Part 130 Section 130.2005(a)(3), 

Noncompetitive Sales: 

 

The second exception is that sales by exclusively charitable, religious 

or educational organizations are not subject to the Retailers’ 

Occupation Tax when it can be said that such selling is noncompetitive 

with business establishments. 

 

6) Per Illinois Regulation Title 86 Part 130 Section 130.311(b), Drugs, 

Medicines, Medical Appliances and Grooming and Hygiene Products: 

 

Medicines and Drugs.  Except for grooming and hygiene products 

described in subsection (c), a medicine or drug is any pill, powder, 

potion,   salve or other preparation for human use that purports on the 

label to have medicinal qualities. 

 

ADDITIONAL CITATIONS 
 

1) Per Illinois Regulation Title 86 Part 140 Section 140.101(a), Basis and 

rate of the Service Occupation Tax: 
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The Service Occupation Tax Act imposes a tax upon persons engaged 

in this State in the business of making sales of service, based on the 

tangible personal property transferred incident to sales of service.  

These persons are referred to in the Part as serviceman. 

 

2) Per Illinois Regulation Title 86 Part 130 Section 130.311(b)(3), 

Medicines and Drugs: 

 

Examples of claims that do not constitute medicinal claims include, 

but are not limited to: moisturizers, sunscreen, prevents, protects, etc. 

 

3) Per Illinois Regulation Title 86 Part 130 Section 130.311(c)(1) and (2), 

Grooming and Hygiene Products: 

 

As a result, on or after September 1, 2009: 

 

A) nonprescription medicines and drugs that are grooming and 

hygiene products do not qualify for the 1% rate of tax for 

medicines and drugs under subsection (b).  Grooming and 

hygiene products do not qualify for the 1% rate, regardless 

of whether the products make medicinal claims or meet the 

definition of over-the-counter drugs.  Grooming and 

hygiene products are taxed at the general merchandise rate 

of 6.25% 

B) products available only with a prescription are not 

“grooming and hygiene products”. 

 

Examples of products that are grooming and hygiene 

products include, but are not limited to:  moisturizers, acne 

products, skin creams, lotions, ointments, and conditioners, 

lip balms, etc. 

 

4) Per ST 03-0047-GIL (March 28, 2003) Food, Drugs, & Medical 

Appliances 

 

Skin care products generally do not qualify for the 1% rate of tax as 

medicine unless they purport on the label to have medicinal qualities. 

 

If physicians make over-the-counter sales of tangible personal 

property, that is otherwise available at retail, those sales will be subject 

to the Retailers’ Occupation Tax liability. 

 

When a dermatologist transfers tangible personal property to a patient 

incident to his rendering dermatological services, such as collagen 

injections are administered to the patient, the dermatologist will be 
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subject to the Service Occupation tax, rather than the Retailers’ 

Occupation Tax. 

 

5) Per ST 11-0003-PLR (February 28, 2011) Medical Appliances 

 

Simply because a product is sold by “prescription only” does not mean 

that the product automatically qualifies for the low rate of tax as a 

medicine or drug. 

 

6) Per ST 05-0003-PLR (May 5, 2005) Medical Appliances 

 

Skin Care Products:  If the deodorants or creams have medical claims 

on their labels, then they may qualify for the lower 1% State rate of tax 

provided for medicines or drugs. 

 

7) Per ST 99-0299-GIL (September 30, 1999) Drugs 

 

In regards to lip balms, whether a lip balm is taxable depends upon the 

claim made on the label.  If the label indicates that the balm is only to 

restore moisture or contains aloe vera, the lip balm would be taxable at 

the high rate of tax.  However, to the extent that the label asserts a 

medicinal quality, such as the healing nature of the product, the lip 

balm would be subject to the low rate of tax. 

 

Generally, suntan products including sunscreen are subject to the high 

rate of tax regardless of their SPF rating. 

 

Soaps and other chemicals may qualify for the low rate if they are 

intended by the manufacturer for human use and purport on the label 

to have medicinal qualities.  Soaps that are antibacterial or medicated 

qualify for the low rate.  Lotions also may qualify for the low rate if 

they meet the above requirements. 

 

RULING CLARIFICATION REQUESTED 
 

The University operates a hospital and healthcare clinics in conjunction with its 

medical school.  At the University facilities, sales of products are limited to 

patients only by prescription (see attached list).  However, some of the same 

products are available for purchase from other physician’s offices, pharmacies, or 

other retail store locations (including online stores such as amazon.com or 

dermstore.com) without a prescription. 

 

As stated in the GIL response ST 15-0023-GIL (April 24, 2015) Exempt 

Organizations per the original GIL request: 
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A nonprofit hospital that qualifies as exclusively charitable does not incur 

ROT on the sale of drugs to its patients in furtherance of providing its 

hospital service to them.  Nor will the exempt hospital incur ROT when 

selling other grooming and hygiene products to the patient while he/she is 

a patient in the hospital or clinic because these products are provided in 

furtherance of the patient’s care.  See 86 Ill. Adm. Code 

130.2005(a)(2)(a).  However, after a patient has left the hospital, if he/she 

returns to purchase products which do not meet the definition of “drug,” 

the hospital will incur ROT when selling such items.  This generally 

includes grooming and hygiene products. 

 

The University requests confirmation regarding the Retailers’ Occupation Tax 

sales tax rate (high of 6.25%, low of 1%, or exemption) or Service Occupation 

Tax for the following types of products provided to patients under these various 

scenarios: 

 

1) If a patient undergoes a procedure at a clinic/doctor’s office, would the 

drugs/medicines/beauty products be exempt from the sales tax because 

the products are provided in furtherance of the patient’s care? 

 

2) If a doctor transfers beauty products incident to services rendered 

during an appointment, would sales tax be calculated and submitted 

based one of the four methods per Illinois Regulation Title 86 Part 

140.101? 

 

3) If the patient receives a prescription(s) during an office visit and fills 

them immediately following the appointment, would the tax rate be 

1% if the drug or medicine contains medicinal qualities as indicated on 

the label?  Would the tax rate be 6.25% if the drug or medicine does 

not contain medicinal qualities? 

 

4) If the patient calls the doctor’s office a prescription refill(s) without 

receiving medical services, would the tax rate be 1% if the drug or 

medicine contains medicinal qualities as indicated on the label?  

Would the tax rate be 6.25% if the drug or medicine does not contain 

medicinal qualities? 

 

Attached are two examples of products (Topix Ultra Lite Moisture Dew Cream 

and Replenix Power of Three Cream) that are sold at the University and are only 

available only [sic] by prescription but may be purchased at an online store (e.g. 

Dermstore.com or Amazon.com) or other retailer.  At Dermstore.com, the website 

lists the ingredients and sales tax at 6.25% is estimated.  At Amazon.com, sales 

tax is not calculated until the customer is signed into account, credit card 

information is entered, and purchase is made. 
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For these two examples, is the University required to collect and submit sales tax?  

If yes, what tax rate should be assessed (1% if the drug or medicine contains 

medicinal qualities or 6.25% if the drug or medicine does not contain medicinal 

qualities)? 

 

Please contact me at XXX-XXX-XXX or [email] if you have any questions or 

require additional information. 

 

Thank you for your assistance in this matter. 

 

 

DEPARTMENT’S RESPONSE: 

 
A nonprofit hospital that qualifies as exclusively charitable does not incur Retailers’ 

Occupation Tax (ROT) on the sale of drugs to its patients in furtherance of providing its hospital 

service to them.  Nor will the exempt hospital incur ROT when selling other grooming and hygiene 

products to the patient while he/she is a patient in the hospital or clinic because these products are 

provided in furtherance of the patient’s care.  See 86 Ill. Adm. Code 130.2005(a)(2)(a).  However, 

after a patient has left the hospital, if he/she returns to purchase products which do not meet the 

definition of “drug,” the hospital will incur ROT when selling such items.  This generally includes 

grooming and hygiene products. 

 

In response to your first question, if a patient undergoes a procedure at a nonprofit hospital 

or clinic with a valid E-number, the drugs and products which are provided by the exempt entity 

in furtherance of the patient’s care while he/she is receiving care in the hospital or clinic are 

exempt from ROT because the products are provided in furtherance of the patient’s care.  See 86 

Ill. Adm. Code 130.2005(a)(2)(a).  Again, after a patient has left the hospital, if he/she returns to 

purchase products which do not meet the definition of “drug,” the hospital will incur ROT when 

selling such items.  This generally includes grooming and hygiene products. 

 

Regarding your second question, if a physician at a nonprofit hospital or clinic which has a 

valid E-number transfers products incident to service rendered during a patient’s appointment, 

the tangible personal property which the physician transfers incident to a patient’s care in the 

hospital or clinic is exempt from ROT.  See 86 Ill. Adm. Code 130.2005(a)(2)(a). 

 

In response to your third and fourth questions, we cannot determine the appropriate rate 

of tax without examining the product labels for each item.  However, if the patient receives a 

prescription for a product, the rate of tax will depend on whether the item qualifies as a drug.  If 

the item meets the definition of “drug” it will be taxed at the lower rate of 1%.  A medicine or 

drug is any pill, powder, potion, salve, or other preparation for human use that purports on the label 

to have medicinal qualities.  A written claim on the label that a product is intended to cure or treat 

disease, illness, injury or pain, or to mitigate the symptoms of such disease, illness, injury or pain 

constitutes a medicinal claim.  See Section 130.311 for examples of medicinal claims.  Examples of 

qualifying products include prescription drugs or medicines and nonprescription drugs or medicines 

such as aspirin or other pain relievers that purport on the label to have medicinal qualities.  The term 

"nonprescription medicines and drugs" does not include grooming and hygiene products.  Grooming 
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and hygiene products include, but are not limited to, soaps and cleaning solutions, shampoo, 

toothpaste, mouthwash, antiperspirants, and sun tan lotions and screens, unless those products are 

available by prescription only.  Please note that if an item is a nonprescription grooming and hygiene 

product, it will be taxed at the State 6.25% general merchandise rate regardless of any medicinal 

claims made on the product’s label.  Please refer to 86 Ill. Adm. Code 130.311 for a list of common 

grooming and hygiene products. 

 

I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our 

website at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at 

(217) 782-3336.    

    

 

Very truly yours,  

 

 

 

Cara Bishop 

Associate Counsel 

 

CB:ebj 

http://www.iltax.com/


Page 8 

 

 

 

  
 

 


