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Federal excise taxes, such as the “gas guzzler tax”, which are imposed on the manufacturer of 
automobiles are not deductible when calculating Retailers' Occupation Tax liability.  See 86 Ill. 
Adm. Code 130.445.  The “gas guzzler tax” is merely a cost of doing business to the person 
who pays such a tax or to the persons to whom the economic burden of such taxes may be 
shifted by those who pay such taxes to the Federal government.  See 86 Ill. Adm. Code 
130.410.  (This is a GIL.) 

 
 
      October 19, 2015 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated September 14, 2015, in which you request 
information.   The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are 
issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a 
tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the 
taxpayer who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR 
are correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in 
the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information 
Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information 
regarding the topic about which they have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy 
and is not binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website 
at www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to 
your inquiry.   
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
On September 2, 20XX I purchased a new CAR from COMPANY  (See copy of 

invoice enclosed)  The list price included a gas guzzler tax Of [sic] $$$ imposed on the 
manufacturer and passed on the purchaser.  My Illinois sales tax was calculated on the 
difference between my trade in and the list price including the gas guzzler tax.  This 
amounts to a sales tax on a tax which does not seem fair to me. 

 
Your current rules do not address the gas guzzler tax.  According to Google, 

other states have determined the dealer should refund that part of the sales tax.  Kindly 
give me your opinion on this matter as soon as you can.   
 

 
DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 

The Retailers’ Occupation Tax is imposed upon persons engaged in this State in the business 
of selling tangible personal property for use or consumption.  Retailers’ Occupation Tax is based 
upon the “selling price” of the tangible personal property sold.  Section 1 of the Retailers’ Occupation 
Tax Act defines the term, “selling price,” as the “consideration for a sale valued in money … and shall 
be determined without any deduction on account of the cost of the property sold, the cost of materials 
used, labor or service cost or any other expense whatsoever….”  See 35 ILCS 120/1.  As indicated by 
this definition, a retailer’s cost of doing business is not deductible from his or her gross receipts. This 
principle is articulated in Section 130.410 of the Department’s rules.  This rule states that in 
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calculating Retailers’ Occupation Tax liability, “labor or service costs” . . . “overhead costs” . . . “or any 
other expenses whatsoever” are not deductible from gross receipts.  The rule provides that these 
costs of doing business are an element of a retailer’s gross receipts subject to tax even if separately 
stated on the bill to the customer.  See 86 Ill. Adm. Code 130.410. 
 

The Use Tax Act imposes a tax upon the privilege of using in this State tangible personal 
property purchased at retail from a retailer.  86 Ill. Adm. Code 150.101.  A retailer maintaining a place 
of business in Illinois or a retailer authorized by the Department to collect Use Tax must collect Use 
Tax from a purchaser.  Retailers must collect the tax from users by adding the tax to the selling price 
of tangible personal property.  See 35 ILCS 105/3-45.  Because the Retailers’ Occupation Tax and 
the Use Tax work together in a complementary fashion, Section 2 of the Use Tax Act contains the 
equivalent definition of “selling price” that is contained in Section 1 of the Retailers’ Occupation Tax 
Act.  Selling price means the consideration for a sale valued in money whether received in money or 
otherwise, including cash, credits, property… and services…  See 35 ILCS 105/2.   
 

When deciding the question about whether a particular tax is included in the selling price for 
computing Retailers' Occupation Tax, one must look at the statute or tax act to see upon whom the 
taxing government (whether federal, state or local) has placed the legal incidence of the tax.  When 
the legal incidence of a tax is on the consumer, it is not considered to be part of the "selling price" of 
the tangible personal property for the purpose of calculating Retailers' Occupation Tax.  On the other 
hand, when the legal incidence of a tax is not imposed on the consumer but is imposed at a higher 
level in the distribution chain, e.g. upon the manufacturer, importer, or distributor, then the amounts of 
the retail selling price of the tangible personal property that represents these taxes is includable in the 
base and cannot be deducted in computing Retailers' Occupation Tax.  See 86 Ill. Adm. Code 
130.445. 
 

Federal excise taxes, such as the “gas guzzler tax” are imposed on the manufacturers of 
automobiles and, thus, are not deductible in computing the Retailers' Occupation Tax liability from the 
gross receipts of persons who sell such automobiles at retail.  The “gas guzzler tax” is merely a cost 
of doing business to the person who pays such a tax or to the persons to whom the economic burden 
of such taxes may be shifted by those who pay such taxes to the Federal government.  See 86 Ill. 
Adm. Code 130.410. 
 

I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 
at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336. 
 

Very truly yours,  
 
 
 

Debra M. Boggess 
Associate Counsel 
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