
 

 

 

ST 16-0010-PLR  09/16/2016    GROSS RECEIPTS 
 

Membership fees are not gross receipts from the sale of tangible personal 
property.  Membership fees are gross receipts received in exchange for an 
intangible.  See 86 Ill. Adm. Code 130.401(d) and 86 Ill. Adm. Code 140.101. 
(This is a PLR.) 

 
 
 
 

September 16, 2016 
 
 
RE:  ST-16-0006-COMPANY PLR 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your email dated August 18, 2016, in which you 
requested information.  The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter 
Rulings (“PLRs”) are issued by the Department in response to specific taxpayer 
inquiries concerning the application of a tax statute or rule to a particular fact situation.  
A PLR is binding on the Department, but only as to the taxpayer who is the subject of 
the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are correct and 
complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in 
the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General 
Information Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other 
sources of information regarding the topic about which they have inquired.  A GIL is not 
a statement of Department policy and is not binding on the Department.  2 Ill. Adm. 
Code 1200.120.  You may access our website at www.tax.illinois.gov to review 
regulations, letter rulings and other types of information relevant to your inquiry.   

 
Review of your request disclosed that all the information described in paragraphs 

1 through 8 of Section 1200.110 appears to be contained in your request.  This Private 
Letter Ruling will bind the Department only with respect to COMPANY, for the issue or 
issues presented in this ruling, and is subject to the provisions of subsection (e) of 
Section 1200.110, governing expiration of Private Letter Rulings.  Issuance of this ruling 
is conditioned upon the understanding that neither COMPANY, nor a related taxpayer is 
currently under audit or involved in litigation concerning the issues that are the subject 
of this ruling request.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 
 
 

On July 29, 2016, the Department issued the above-cited ruling to our 
client, COMPANY.  Pursuant to our discussions, we are submitting this e-
mail for your consideration and for written clarification as to whether 
charges for the PRODUCT, which is described below, are considered part 
of the selling price of the groceries upon which it computes its Retailer’s 
[sic] Occupation Tax  (“ROT”) liability. 

http://www.tax.illinois.gov/


 

 

 
COMPANY is an online grocery delivery service.  After completing a 
shopping order and as part of the checking out process, customers are 
given two options for obtaining/receiving the groceries:  (1) have the 
groceries delivered to a residential or commercial address for a charge, 
which varies depending on the amount of the order, the type of customer, 
the zip code of the delivery address and whether the customer has 
separately purchased a PRODUCT, or (2) pick up the groceries at a bricks 
and mortar location (PUP) for a lesser charge than option 1.  Separately, 
and not as part of the grocery ordering/checkout process, a customer can 
sign up for PRODUCT, which is a prepaid “all inclusive” delivery charge 
for 3 month, 6 month or 12 month periods.  With PRODUCT, the customer 
pays the delivery charge upfront which then gives the customer “free” 
deliveries (part of option 1 above) to the customer’s residential or 
commercial address for the time period of the PRODUCT. 
 
We offer the following example which will hopefully make the situation 
clearer.  A customer places an order for $XXX in groceries and upon 
checkout, the customer has the following options; (1) pay $XXX to have 
the order delivered to the customer’s residential address/commercial 
address, or (2) pay $XXX to pick-up the order at the local bricks and 
mortar COMPANY location (PUP).  However if the customer had instead 
paid $XX up front for a 3 month PRODUCT, during checkout, charges for 
delivery are separately identified but the customer is given a credit to 
offset the delivery charges. 
 
In the above-cited ruling, the Department provided responses to options 
(1) and (2), but not to the charges for the PRODUCT.  Therefore the 
question that we are seeking clarification is whether the PRODUCT 
charges are subject to tax. 
 
Please don’t hesitate to contact me if you have any questions. 
 

 
 

DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 
This Private Letter Ruling supplements Private Letter Ruling ST 16-0006.   
 
Your letter states that a customer can purchase a PRODUCT for $$$.  It is our 

understanding that the PRODUCT entitles the customer to 3 months of shipping and 
handling and is a method for the customer to prepay shipping and handling charges for 
their upcoming grocery orders.  Generally, the Department does not consider receipts 
from the sale of such fees to be gross receipts from the sale of tangible personal 
property. Based on the information you have provided, it is the Department’s position 
that the PRODUCT is an intangible, which is not subject to the Retailers' Occupation 
Tax Act or the Use Tax Act. 86 Ill. Adm. Code 130.401(d). This is the case because the 
PRODUCT does not include the transfer of tangible personal property.  

 



 

 

The factual representations upon which this ruling is based are subject to review 
by the Department during the course of any audit, investigation, or hearing and this 
ruling shall bind the Department only if the factual representations recited in this ruling 
are correct and complete.  This Private Letter Ruling is revoked and will cease to bind 
the Department 10 years after the date of this letter under the provisions of 2 Ill. Adm. 
Code 1200.110(e) or earlier if there is a pertinent change in statutory law, case law, 
rules or in the factual representations recited in this ruling. 

 
I hope this information is helpful.  If you have further questions concerning this 

Private Letter Ruling, you may contact me at (217) 782-2844. If you have further 
questions related to the Illinois sales tax laws, please visit our website at 
www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 
782-3336. 
 

 
Very truly yours,  

 
 
 

Richard S. Wolters 
Chairman, Private Letter Ruling Committee 
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